Viktigt val för Brown i Skottland

I Glasgow i Skottland är det i dag, torsdag, fyllnadsval till det brittiska parlamentet. Ett val som är viktigt för premiärminister Gordon Brown.

Valdistriktet i östra Glasgow har under decennier varit ett riktigt labourfäste. Men när väljarna i dag gick till valurnorna för att välja in en ny representant till det brittiska underhuset var utgången mer oviss.

– Det är valarbetare överallt som försöker prata med en, säger Janet, en av väljarna, till BBC.

Hon säger att hon ännu inte bestämt sig för hur hon ska rösta, men hon tror att främsta utmanaren, det skotska nationalistpartiet SNP, har en chans.

Om Labour skulle förlora valet i östra Glasgow vore det ett hårt slag mot premiärminister Gordon Brown. Hans popularitet är redan i botten och labour har de senaste månaderna lidit flera svidande nederlag, bland annat i borgmästarvalet i London. Flera bedömare menar att det är osäkert om Gordon Brown skulle kunna sitta kvar vid ytterligare en förlust.

Det skotska nationalistpartiet, SNP, har knappat in på labour i opinionsmätningarna. Bland annat har partiet inför valet framgångsrikt kunnat peka på östra Glasgows många problemområden där medellivslängden på vissa håll beskrivs som kortare än på Gazaremsan. Den sociala misären är utbredd och en av fyra i vissa områden är arbetslös.

Senare under torsdagskvällen väntas de första valresultaten.

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista