Baxter stoppar dialysfilter

Medicinteknikföretaget Baxter medger att ett fel i tillverkningsprocessen kan ha orsakat 51 njursjuka människors död i Europa och USA. Tillverkningen av dialysfiltren i Ronneby i Blekinge läggs ner, meddelar företaget i dag.
Det är en vätska som används vid tillverkningen av dialysfiltren som nu pekas ut som trolig orsak till de uppmärksammade dödsfallen, dom flesta i Kroatien och Spanien. Processvätskan används bara vid Baxters fabrik i Ronneby. Baxter har kontaktat tillverkaren av processvätskan och andra företag som gör dialysfilter för att varna för riskerna och för att undvika fler dödsfall. Tillverkning och leverans av dom aktuella filtren från Ronnebyfabriken stoppades i oktober och både Baxter och ansvariga myndigheter har sen dess febrilt sökt förklaringen till att 51 njursjuka dött efter behandling med företagets dialysfilter. I dag säger företrädare för Baxter att tillverkningen i Ronneby inte kommer att återupptas. 80 anställda som jobbade med tillverkningen är permitterade sen i oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista