EU skärper tonen - nu SKA handelshindren bort

EU-kommissionen kommer inom kort att öka pressen på medlemsländerna att ta bort de många hinder som fortfarande finns för handel över gränserna.
Kommissionär Frits Bolkestein är på krigsstigen. Han är trött på medlemsländer som säger en sak, och gör något helt annat, han har ledsnat på att stater godkänner lag efter lag - men sedan inte lever upp till innehållet. Nu måste det, anser han, bli allvar av allt vackert tal om att EU ska bestå av en enda marknad, utan störande handelshinder. Det kan röra specialregler för varor eller tjänster, och som i praktiken gör att utländska konkurrenter får stora problem. Nästa månad lägger kommissionen därför fram en rad förslag för att göra det lättare för producenter i alla medlemsländer att konkurrera på lika villkor, skriver Financial Times. Det främst vapnet blir nationella övervakare som ska slå ned på hinder i respektive land. De får visserligen ingen tvingande makt, men ska ändå sätta press på bångstyriga medlemsstater. Störst problem anses finnas inom tjänstesektorn, och följaktligen måste det också till störst förändringar där. Ett par länder som särskilt utmärker sig genom att nonchalera regler är Frankrike och Italien. Och de befinner sig i gott sällskap, för totalt har kommissionen klagat vid 1.500 tillfällen på just att den inre marknaden inte fungerar. Med nationella övervakare hoppas Frits Bolkestein att få ned den siffran så att kommissionen bara behöver ägna sig åt de allra största och viktigaste frågorna.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".