Ammunition med bly föreslås bli dyrare

Ammunition som innehåller bly kan bli rejält dyrare. Det är i alla fall vad Kemikalieinspektionen föreslår efter att ha utrett hur blyanvändningen bland skyttar och jägare ska kunna minskas.

Utredningen har gjorts på uppdrag av den borgerliga regeringen, som rev upp den förra regeringens beslut att helt förbjuda ammunition med bly.

– Det blev en fråga under valrörelsen, om man skulle förbjuda blyammunition eller inte. De borgerliga partierna profilerade sig på att man ansåg det här vara obefogat, säger Hannes Borg, politiskt sakkunnig på miljödepartementet.

Men istället för ett förbud kan det nu istället bli kraftigt höjd skatt på bly. Utredningen tillsattes för att hitta ett alternativt sätt för att komma tillrätta med spridningen av bly i naturen, säger Hannes Borg.

– Även om vi konstaterade att det inte fanns tillräckliga negativa miljöeffekter för att förbjuda blyammunition så finns det fortfarande blyläckage i naturen till följd av blyammunition och vi har ju ett miljömål om en giftfri miljö, säger Hannes Borg.

Utredningen är just nu ute på remiss och kommer vara helt klar i oktober, men tidningen Jakt & Jägare har redan nu tagit del av innehållet. Det visar sig att Kemikalieinspektionen föreslår att priserna för ammunition med bly bör fördubblas för blyhagel och öka med en tredjedel för kulpatroner.

Det här ska stimulera ökad användning av alternativ ammunition. Men i dagsläget finns flera brister bland alternativen. För sportskytteammunitionen 22 long och luftgevärsammunition finns i dagsläget inga alternativ alls.

Men en förhoppning är att dyrare bly ska göra det lönsamt att utveckla alternativen. Därför ville regeringen använda just ekonomiska styrmedel.

– Det är någonting som den här regeringen har framhållit som ett effektivt sätt att driva miljöpolitik. Genom att nyttja ekonomiska styrmedel och sedan låta marknaden bestämma hur man löser själva miljöpåverkan, säger Hannes Borg.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista