Maktkamp om platserna kring Reinfeldt

På onsdagskvällen beslöt också moderaterna i Stockholms stad att förorda Fredrik Reinfeldt som ny partiledare. Reinfeldt är nu i praktiken ohotad men internt pågår maktkampen om positionerna i resten av partiledningen och i riksdagen. (Ekot)
Moderaternas valberedning träffas den 13 maj och planerar redan då att meddela att den föreslår riksdagsman Fredrik Reinfeldt som ny ordförande. Saken är i praktiken redan klar. Däremot kan det bli maktkamp om posterna närmast honom, de båda vice ordförande som valberedningen också ska föreslå. Sedan Chris Heister, som är partiets nummer två idag, avsagt sig omval nämns tre namn. Men det finns bara två stolar i leken. Tre tunga kandidater De tre är Gunilla Carlsson, riksdagsledamot, partiets EMU-valgeneral och tidigare europaparlamentariker, Kristina Axén Olin, oppositionsborgarråd i Stockholm och Hans Wallmark, kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm. Erfaren och ifrågasatt Av de tre har Gunilla Carlsson längst erfarenhet i partiledningen. Hon är andra vice ordförande sedan 1999 och hon tänker slåss för att stanna kvar i ledningen. Men trots att hon är omtyckt i partiet är Gunilla Carlsson ifrågasatt redan som andra vice ordförande av en del moderater, också inflytelserika moderater. De tycker inte att hon lyckats tillräckligt bra i frågor som hon fått som sitt speciella ansvar - skatter och skolan. Misslyckats i debatten Gunilla Carlsson anklagas för att inte ha klarat debatten i valrörelsen om moderaternas stora skattesänkningar. Och i skolpolitiken har moderaterna knappt hörts. Den debatten har dominerats helt av folkpartiet på den borgerliga kanten. Tydlig Stockholmskandidat Kristina Axén Olin i Stockholm har inte samma stöd som Carlsson ute bland moderaterna i landet. Men hon lanseras av sina förespråkare som en rak, tydlig och konkret moderat som åstadkommit praktiska resultat, även om valförlusten i Stockholm var en enorm besvikelse för partiet. En rätt vanlig kommentar om Axén Olin är att moderaterna inte har råd att avstå från en sådan politiker i ledningen. Själv uppges hon vara intresserad. Stockholmsdominans problem Kruxet i ledningspusslet är att Gunilla Carlsson bor och arbetar i Stockholm, precis som Kristina Axén Olin och Fredrik Reinfeldt. Tre från Stockholm går inte, påstår flera som Ekot talat med och det anses inte självklart att Gunilla Carlsson sitter säker. Ängelholmspolitiker förs fram Hans Wallmark, som lyckats bra för moderaterna i Ängelholm, förs fram från några håll som vice. Framför allt från dem som vill bryta Stockholmsdominansen. Själv stänger han inga dörrar utan avvaktar valberedningen. Beredningens förslag om de båda vice kommer först efter EMU-valet. Dessutom ska moderaterna utse en ny gruppledare i riksdagen, en mycket viktig position, inte minst med så många nya i gruppen och med så många erfarna som lämnat. Partisekreteraren sitter löst med en ny ordförande och moderaternas informationschef har redan sagts upp.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".