”Färre akutsjukhus effekt av Kommunals krav”

Högre löner till Kommunals medlemmar kommer att leda till hårda besparingskrav i landets landsting. Det gäller bland annat inom vården, där det troligen blir färre akutsjukhus i framtiden.
– Det är frågan om vi har för många akutsjukhus till exempel. Där finns det också en potential även om det är ett oerhört mycket svårare beslut att fatta. Det visar erfarenheten. När man försökt lägga ner sjukhus eller strukturrationalisera så har det väckt väldigt starka protester, säger Landstingsförbundets chefekonom Stefan Ackerby. Tror du att vi får se fler akutsjukhus som läggs ner? – Ja, det tror jag att vi får göra så småningom. Dystra prognoser Både kommuner och landsting har nyligen presenterat dystra prognoser för de närmaste åren. Efter några år med allt starkare finanser har kurvan snabbt vänt ned till miljardförluster i år. Och de närmaste åren väntas underskotten bara att öka. Några nya skattehöjningar mer än marginellt tror inte Kommun- och landstingsförbunden på, eftersom många hushåll redan fått stora skattehöjningar för i år. Stora pensionsavgångar Till det här kommer då kraven på högre löner. Men också lönehöjningar de kommande åren för att locka ny personal när de stora pensionsavgångarna snart sätter in. Trots detta är det ändå inga landsting som talar om att sänka ambitionerna och skära ned i verksamheterna för att vända underskotten till ett plus, säger Stefan Ackerby. Patienter får längre resor Då återstår bara att få ut mer av den kaka som finns i dag. Att driva färre akutsjukhus skulle vara ett sätt att omfördela pengar för till exempel högre löner. Samtidigt som följden förstås blir längre resor för en del patienter. Ett annat sätt är att organisera arbetet bättre. Det finns stora vinster att hämta också här säger Stefan Ackerby, och ger ett exempel: – Där fann man till exempel att när det gäller barn som har ont i öronen kunde man överlåta den första kontakten till sköterskan i högre grad än till läkaren. Detta visade sig vara möjligt med ganska gott resultat. På det sättet sparade man läkartid.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".