Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny metod klarar för tidigt födda bättre

Publicerat torsdag 24 april 2003 kl 05.00
En ny doktorsavhandling från Karolinska institutet visar att för tidigt födda barn som får en mjukare vård och behandling också får mindre skador och funktionshinder senare i livet. Den nya tekniken införs nu successivt på landets neonatalavdelningar.
Sebastian, åtta veckor är en av patienterna på Karolinska sjukhuset. Hans mamma Annika Berglund berättar: – Han föddes i vecka 25 och vägde 838 gram. Han var väldigt liten jämfört med andra, säger hon. Det ser ut som om det gått ganska bra för honom efter att ha fått del av den nya metoden. Kan du berätta lite om den? – Det är mycket lugnare på salarna. Barnen har fått ett litet bo, liknande det som fåglarna bygger till sina barn. Lite mer ombonat. Personalen är mer omtänksam och tänker på att inte störa barnen för mycket och inte göra så mycket ingrepp på dem. Sebastians läkare Björn Westrup, som gjort undersökningen beskriver metoden: – Grundtanken är att man försöker sätta respekten för den mycket lilla individens individuella behov i centrum. Utefter en mycket noggrann observation av det lilla barnets beteende försöka förstå vad barnet klarar av just nu, säger han. Många gånger omvandla intensivvårdsmiljön till att bli, åtminstone i bland, lite mer livmoderlik. Mindre problem senare i livet Han har följt en grupp för tidigt födda barn upp till fem års ålder, och det visar sig att de som fått den nya behandlingsmodellen har mindre lungproblem, mindre beteendestörningar som ADHD och DAMP och färre allvarliga funktionshinder. Nu är Europeiska forskningsrådet också intresserat av att göra en mer omfattande undersökning i flera länder. För det finns förklaringar till att den här ganska självklara behandlingen ändå dröjt så länge, enligt Björn Westrup. – Man måste komma ihåg att det har varit en otrolig utmaning att bara hålla dessa barn vid liv. Det är så att vi har förbättrat överlevnaden högst avsevärt på de senaste decennierna. Det har krävt mycket aktiva åtgärder och mycket teknik. Då har detta fått stå lite i skymundan ett tag. Men nu har vi så pass goda tekniska hjälpmedel och andra möjligheter för att kunna ta andra hänsyn helt enkelt, säger han.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".