Milosevic misstänks ha fått pengar av Grekland

Sanningen om stora summor pengar, som förre serbiske presidenten Slobodan Milosevic misstänks ha gömt i bland annat grekiska företag, är sannolikt på väg att avslöjas. Det stod klart på onsdagskvällen efter ett möte mellan Greklands utrikesminister Georgios Papandreou och Carla del Ponte, chefsåklagare vid Haagtribunalen. (Ekot)

Det var många leenden och instämmande gester när utrikesminister Georgios Papandreou och Haagtribunalens Carla del Ponte avslutade sina överläggningar med en gemensam presskonferens. Papandreou gjorde stora ansträngningar för att markera att han och Grekland vill samarbeta med Haagtribunalen och hjälpa till att ta fram sanningen, och inget annat än sanningen, om den för krigsbrott misstänkte Slobodan Milosevic. Pinsamma förbindelser Den grekiska medgörligheten kommer efter alltfler avslöjanden om lika nära som pinsamma förbindelser mellan grekiskt näringsliv och Milosevic. Det finns uppgifter om att statliga grekiska företag försåg den bosnienserbiska armén med materiel, i strid med beslut i Förenta nationerna. Ett statligt grekiskt telekommunikationsbolag genomförde till och med tekniska studier för den bosnienserbiska regeringen utan att ens ta betalt. Det är en generositet som, för att uttrycka det diplomatiskt, väckt en hel del förundran. Långsam information Greklands rykte har inte precis blivit bättre efter anklagelser på senare tid om att landet släpat fötterna efter sig när Haagtribunalen velat ha information om pengar som Milosevic misstänks ha gömt i grekiska banker. Men nu lovar alltså Grekland att göra sitt yttersta för att samarbeta med Haagtribunalen.

Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".