Nya WHO-varningar om sars

Nu avråder världshälsoorganisationen WHO från resor till Toronto i Kanada samt Peking och Shanxi i Kina. I Peking är oron stor. Universitetssjukhuset är avspärrat.
- Så här långa köer, så här många kunder har vi aldrig haft, sa en kassörska i ett av de nya kinesiska matvaruhusen i Peking som under senare år tagit över en del av de klassiska utomhusmarknadernas kommers. Många marknader har stängt. Hamstringen av varor gör att hyllorna i mataffärerna snabbt töms. Iförda de vita munskydden som täcker mun och näsa skyndar kineser i snabbt tempo hem med sina varor.Människor undviker folksamlingar. Om det för några dagar sedan riktades lite undrande ögonkast mot dem som bar munskydd är det i dag tvärtom. Blickar och gliringar möter dem som inte bär munskydd. Pekingsjukhus avspärrat I dag spärrade de kinesiska myndigheterna av området kring ett av Pekings största sjukhus, universitetssjukhuset. Inga människor tillåts passera in eller ut. Sjukhuset har 1200 vårdplatser och en personal på över 2000. Vid busstationer, järnvägsstationer och vid Pekings flygplats är köerna långa. Oroliga anhöriga ute på den kinesiska landsbygden har låtit sina mobiltelefoner gå varma. Deras anförvanter i Peking har manats att resa till hemprovinserna. Oro liknande panik Efter långvarig tystnad och enbart ryktesspridning om sars har de senaste dagarnas informationskampanj och varningar spridit oro som nära nog liknar panik. Bara i Peking finns 700 smittade. Sars har nu krävt 105 dödsfall i Kina. Sammanlagt 2300 har smittats, 1230 av dem har tillfrisknat. I går utökades den lista WHO, Världshälsoorganisationen, har över områden dit resor avråds. Peking, Shanxi-provinsen sydväst om Peking och Toronto i Kanada fördes upp på listan. Tidigare finns Guangdong-provinsen i södra Kina och Hongkong på den listan. Bedömningar av läkare i Hongkong anger de procentuella dödstalen till betydligt flera än vad som uppgivits. Det är snarare mellan sju och tio procent än fyra procent som tidigare sagts, av dom som insjuknar som avilder.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".