Klart för fredsförhandlingar om Cypern

Den 3 september börjar direkta förhandlingar om ett återförenat Cypern efter fyra års dödläge. Beskedet kom efter fredagens toppmöte i Nicosia mellan Cyperns president och turkcyprioternas ledare.

Platsen för mötet var den ödsliga buffertzonen, ett ingenmansland som har delat Cypern i trettiofyra år och gjort huvudstaden Nicosia till världens enda delade huvudstad. Men den dystra och krigshärjade omgivningen hindrade inte att dagens möte från början var omgärdat av framtidshopp. Ända sedan början av våren, när grekcyprioterna fick en ny president, har fredsvindar åter blåst på Afrodites ö.

Cyperns nye president, Dimitri Christofias, satte från början samtal om återförening högst upp på dagordningen och hade redan sedan tidigare god kontakt med den turkcypriotiske ledaren, Mehmet Ali Talat, som tror på en lösning av konflikten före årets slut.

Det nya genombrottet kommer fyra år efter fiaskot när grekcyprioterna avvisade en återförening i en folkomröstning, där turkcyprioterna å sin sida sa ja i hopp om att ta plats i EU och bryta sin isolering.

Men i och med den fortsatta delningen kom EU-medlemskapet i praktiken bara att gälla den internationellt erkända, grekcypriotiska regeringen.

I framtiden, om förhandlingarna går i lås, är tanken att Cyperns båda folkgrupper ska företrädas internationellt av en gemensam regering, samtidigt som turk- och grekcyprioter sköter sina egna affärer i var sin likaberättigad och självstyrande delstat.

Och för första gången tycks den politiska viljan vara uppriktig på båda sidor om den ödsliga buffertzonen.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista