storbritannien

Spekulationer kring Browns framtid

I Storbritannien har spekulationerna om i fall premiärminister Gordon Brown kan sitta kvar tagit ny fart efter förlusten för Labour i fyllnadsvalet i Glasgow, Skottland. Partiet besegrades med knapp marginal av det skotska nationalistpartiet SNP.

”En katastrof för Gordon Brown”, så kallas valförlusten i östra Glasgow på fredagen av flera brittiska tidningar. Tidningen The Independent skriver att läget för Gordon Brown är det sämsta tänkbara efter flera tunga nederlag, både i lokala val och i så kallade fyllnadsval till det brittiska parlamentet.

I Financial Times konstateras att trycket ökat enormt på premiärministern, som på fredagen träffar tunga företrädare från både sitt eget parti och brittiska fackföreningar i Warwick.

Syftet med mötet är att dra upp strategier för det kommande parlamentsvalet som kommer att hållas senast 2010.

Den oväntade förlusten i Glasgow, där Labour haft en trygg majoritet i över 60 år, ökar kraven från fackligt håll på att Labour snabbt ska styra över till en mer vänsterinriktad politik för att ha en chans, skriver tidningen.

Labour är starkt beroende av det ekonomiska stödet från de brittiska facken och de senaste veckorna har flera fackföreningars missnöje med Gordon Brown vädrats öppet i medierna.

Gordon Brown kommenterade på fredagsmorgonen själv spekulationerna om att han snart kan tvingas att avgå.

– Min uppgift är att arbeta på som vanlig, det är vad folk förväntar sig, säger Brown till BBC.

Flera ministrar i Browns regering pekas också ut, av brittiska tidningar, som potentiella efterträdare. Bland de som pekas ut finns utrikesminister David Miliband.

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista