Sri Lanka

Konflikten har krävt 70 000 liv

Nu har det gått exakt ett kvarts sekel sedan den blodiga etniska inbördeskonflikten på Sri Lanka började på allvar. En konflikt som till dags datum krävt minst 70 000 liv och där man fortfarande inte kan se ett slut.

Nya strider visades i dagarna i lankesisk tv i vad som verkar vara en evig kamp mellan lankesiska trupper och De tamilska befrielsetigrarna, där de senare kräver självständighet för den tamilska befolkningen som huvudsakligen bor i norr.

Egentligen kan inbördeskriget dateras ännu längre tillbaka än slutet av juli 1983, men dessförinnan var det ett lågskaligt krig mellan en organiserad lankesisk armé och enstaka små tamilska rebellgrupper. Den 25 juli 1983 attackerade De tamilska tigrarna en armékonvoj och 13 lankesiska soldater dödades. Det i sin tur ledde till en landsomfattande jakt på minoritetsbefolkningen tamilerna runtom på Sri Lanka.

En tamilsk man omringades vid järnvägsstationen i huvudstaden och brändes upp levande. Det blev startskottet för den lankesiska hämnden. Det hela urartade fullkomligt och spreds över hela landet. Affärer sattes i brand, kvinnor våldtogs, människor slaktades eller brändes ihjäl. Minst 400 och kanske så många som 7 000 tamiler dödades, de officiella och inofficiella siffrorna varierar.

Det hela kallades efteråt den svarta juli och ledde till att olika tamilska väpnade fraktioner tog till vapen på allvar, stödda av Indien. Framförallt uppmärksammas dagen av De tamilska tigrarna och den tamilska minoriteten på Sri Lanka.

Nu har det alltså gått 25 år men det är få som ser slutet på denna blodiga konflikt som hittills kostat cirka 70 000 människoliv.

Fredsförhandlingarna har varit många liksom brutna fredsavtal och bruten vapenvila. Den senaste bröts av regeringssidan i januari i år då en ny offensiv inleddes. Mycket talar för att regeringssidan haft stora framgångar, även om det inte kunnat bekräftas av oberoende källor då regeringssidan inte släpper in någon utomstående i själva krigsområdet.

Redan i fjol intogs De tamilska tigrarnas enklav i de östra delarna och nu koncentreras striderna kring de norra delarna.

I förra veckan meddelade den lankesiska krigsledningen att målet med att utplåna de tamilska tigrarna nu nästan uppnåtts men att man ändå inte kommer att få slut på striderna helt och hållet.

Regeringen satsar nu på stora kampanjer för att värva fler soldater. Medan tamilerna har en tiger som symbol så visar lankesisk tv upp djurens konung, det rytande lejonet, som den egna symbolen i tv-reklamen i vad som verkar vara lyckade försök att locka ungdomar till armen.

Så sent som på fredagen kom nya rapporter om strider på Sri Lanka, där regeringssidan hävdar att man dödat 22 tamilska rebeller i attacken mot det nordliga fästet på ön.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista