Lånandet fortsätter trots högre räntor

Landets hushåll fortsätter att låna pengar samtidigt som lånen har blivit dyrare på grund av högre räntor.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea ser med oro på utvecklingen.

– Man fortsätter kanske att leva kvar i föreställningen att det är så enkelt och bra att låna. Man fortsätter också att få erbjudanden om snabba lån och det ser så bra ut. Men man kan hamna i besvärligheter, säger Ingela Gabrielsson.

Även om utlåningstakten avtagit något så fortsätter hushållen, trots de högre räntorna, att låna pengar. Under juni var hushållens sammanlagda skulder drygt 2 000 miljarder kronor, det är en ökning med hela tio procent jämfört med för ett år sedan, visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Samtidigt höjs räntorna och lånen blir dyrare. På lån tagna i maj i år var genomsnittsräntan 5,5 procent. I juni låg genomsnittsräntan på 5,72 procent.

Ingela Gabrielsson hoppas nu, i takt med att räntorna går upp, att folk tänker efter innan de lånar.

– Man måste tänka åtminstone två gången innan man tar ytterligare ett lån, för de flesta av oss har ju lån, så ser det ut i dag. Och så kan man också fundera på om man kan skjuta på investeringen, om man behöver det nu eller om man kan vänta för att kanske betala mer kontant.

Den största delen av hushållens skulder är bolånen. Statistiken visar att det är allt fler som väljer att ha rörliga bolån.

– Man förväntar sig att räntorna ska gå ner.

Men så som det ser ut nu så är det många som säger att 2009 kommer att bli ett tufft år. Är det då bra att ha en rörlig ränta då?

– Det är svårt att säga därför att man måste titta på hela sin ekonomi. Om man kanske har flera lån och några med bunden ränta och så vidare, så kan det vara ett sätt att ha en viss valmöjlighet, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista