Chávez kunde inte lova att tiga

På fredagen besöker Venezuelas president Hugo Chávez Spanien. Besöket syftar främst till att försonas med Spaniens kung Juan Carlos, som bjudit presidenten till sitt palats på Mallorca.

Det är första gången som de två träffas sedan den spanske kungen i vintras sa till Chávez att hålla käften vid en latinamerikansk kongress i Chile.

Varför håller du inte käften? När Hugo Chávez för fjärde gången avbrutit Spaniens premiärminister så kunde kung Juan Carlos inte längre hålla sig, utan lutar sig fram och brister ut den uppmaning som sedan dess blivit kultförklarad i Spanien.

Hela incidenten filmades och otaliga låtar, ringsignaler och videor har gjorts av den korta konversationen sen dess. Men i dag, fredag, träffas de igen, åtta månader efter den diplomatiska krisen.

Spaniens kung har bjudit Chávez till sitt palats på Mallorca, och i söndags meddelade Chávez att han hoppas kunna krama om Juan Carlos ordentligt men tillade att han inte kommer hålla käften.

Spaniens premiärminister Zapatero har länge försökt få till stånd ett möte mellan de två medievana men kanske inte så medietränade fienderna, men inte förrän nu gick det att ordna.

Enligt spanska tidningen El País blev det ingen kram, men väl ett fast handslag. Trots att ingen pressträff hålls i samband med mötet sa ändå Chávez uppskattande att Mallorca påminde om Karibien och föreslog att de skulle gå till stranden istället.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista