Tävling ska locka barn att läsa mer

Sedan fler år sjunker ungas läsande i Sverige och barn lånar också färre böcker på bibliotek. För att locka barnen att läsa nu under sommarlovet erbjuder många av landets bibliotek tävlingar med bokpriser och utlottningar. 

– Om du gör det här då får du något. Det är nästan som att vara med i en tävling. Det blir lite lustfyllt, säger biblioteksassistenten Åsa Sander som ansvarar för projektet Sommarboken på Bagarmossens bibliotek i Stockholm.

Sommarboken är ett slags tävling som börjar dyka upp på allt fler av landets bibliotek. I Bagarmossen går det ut på att barn som läst och recenserat tre böcker får en ny bok gratis. I Lund får man en gratis bok efter att ha läst åtta böcker, i Boden gäller  fem. På vissa håll erbjuds också utlottning av presentkort, bara man läser.

Syftet är att väcka barnens läsintresse, något som är på nedgång i Sverige idag. Undersökningar av Skolverket visar att andelen elever som läser mycket ofta på sin fritid för att det är roligt har sjunkit kraftigt sedan 2001. Allt färre barn lånar också böcker på bibliotek.

1991 lånade cirka sex av tio svenska barn böcker minst en gång i veckan, 2001 var siffran tre av tio.

Och för att vända utvecklingen behövs det mer än roliga lästävlingar, säger Niclas Lindberg som är generalsekreterare för svensk biblioteksförening.

– Vi har under en tid nu efterlyst nationella insatser, eftersom vi ser att den här utvecklingen pågår över hela landet och det behövs en nationell politik som visar vilken roll bland annat biblioteken ska spela framöver när det gäller barn och ungas läsande och utvecklande av lärandet. Det saknas idag helt och hållet, säger Niclas Lindberg.

På Bagarmossens bibliotek är det ganska få barn en solig sommardag. Undantaget är möjligen elvaåriga Ehsan Nazeriha, som lånar böcker utan att vara med i någon tävling.

– Nu trycker jag på låna, sedan loggar jag in kortet. Läsning är jättebra tror jag, och kul. Som Harry Potter och spännande grejer. Nu tar jag ur kortet. Och här är mitt kvitto, säger Ehsan Nazeriha.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista