Europride

Fokus på hbt-personer i omvärlden

På fredagskvällen startar Europride, på Skansen i Stockholm. Årets Pride-låt från popgruppen BWO är ett försök att uppmärksamma det internationella temat, Swedish Sin, Breaking Borders, för årets Pride-festival.

Men årets Pride-festival är inte bara en fest för den svenska gayrörelsen utan också en internationell händelse, då Stockholm för andra gången står värd för Europride, den här gången med fokus på hbt-personers situation utanför Sverige.

Men det är inte helt lätt att hjälpa den internationella gayrörelsen med en festival i Sverige, där öppenheten för hbt-frågor globalt sett är hög, medger Tiina Rosenberg, professor i genusvetenskap och en av invigningstalarna på årets Europride.

– Det man kan göra är synlighet, man kan göra det här till ett stort evenemang som också är tillgängligt på nätet. Nätet är ett viktigt kommunikationsmedel i ett sådant här sammanhang, säger Tiina Rosenberg.

Europride har arrangerats i olika europeiska städer sedan början på 90-talet, men hittills bara i västeuropeiska städer. 2010 ska Europride för första gången anordnas i östeuropa, då i polska Warszawa. Sverige bör visa sitt stöd för hbt-rättigheter i världen också från politiskt håll, menar Cecilia Malmström, EU-minister och invigningstalare på årets Pride-festival.

– Jag gick i Warszawas pridetåg förra året för att visa solidaritet med den polska hbt-rörelsen och kollegor i regeringen har gjort liknande i till exempel Riga. Vi har en skyldighet som en hbt-vänlig regering att stå upp för de här frågorna, säger Cecilia Malmström.

Årets Europride pågår i tio dagar runt omkring Stockholm med 800 programpunkter och kulminerar i den stora paraden som går genom staden lördagen den 2 augusti.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista