Fällande domar för metallstölder

Det blev fällande domar i Göteborgs tingsrätt och fleråriga fängelsestraff för de fem män som åtalats för omfattande metallstölder på flera håll i Sverige.

Härvan som polisen nystat upp tack vare det särskilda projektet Kopparorm har visat på en typ av organiserad brottslighet och det här är första gången någon dömts.

– Som vi ser det så är det den första domen med den omfattningen av stölder vi har här. Vi har känt detta som ett stort samhällsproblem där företag och samhällsinstitutioner blir av med metall för stora värden och vi känner att det är viktigt att det här bryts. Det här är ju också en markering till alla andra tjuvar som håller på med den här sortens stölder, säger Johan Lundberg, polisen i Västra Götaland och projektet Kopparorms insatschef.

Metallstölderna har skett från flera företag i Sverige, från Gävle i norr och neråt genom Sverige. Totalt har värden för över 20 miljoner stulits.

Männen har av polis och åklagare pekats ut som hantlangarna i en organiserad liga och stölderna har i stort sett följt samma mönster.

Via telefonsamtal har männen fått veta vart de ska åka och väl på plats har de i bland använt sig av företagens egna truckar och lastbilar för att stjäla stora mängder metall, bland annat stål, koppar och mässing. Stöldgodset har sedan lastats om på en plats utanför Göteborg.

Med hjälp av DNA-bevis, mobiltelefontrafik och männens egna erkännanden har de kunnat bindas till stölderna. Men vilka som förmedlat uppdragen och som tagit emot stöldgodset är okänt. De nu dömda har gjort grovjobbet, hjärnorna går fria.

– De finns där, fast det är ju ofta så att de sitter långt bort från själva hantverkarna. På grund av att de aldrig rör varken metallerna eller pengarna förrän i ett sent skede så klara de sig många gånger och det är alltid svårare att jobba mot dem, säger Johan Lundberg.

Eftersom stölderna utförts på ett systematiskt och organiserat sätt yrkade åklagaren på skarpa straff. Tingsrätten har delat den uppfattningen men också funnit förmildrande omständigheter i och med att männen säger sig ha blivit tvingade och hotade att utföra stölderna.

De fem männen döms till fängelse mellan två till fem år.

Brottsligheten anses inte heller vara så allvarlig att männen ska utvisas, såsom åklagaren yrkat på för fyra av de fem männen.

Polisens projekt, Kopparorm, har avslutats nu i sommar och nu är tanken att den kunskap projektet gett ska användas i polisens vardagliga arbete.

– Polisområdena och Rikskriminalpolisen, RKP, har ju fått en helt annan insyn i detta, tack vare projektet. Så man har ju blivit mycket duktigare.

Vad återstår och vad kan göras mer?

– Vi måste få ordning på branschen. Det får inte vara så enkelt som det varit i dag. Alltså att det finns så många metallhandlare som skrupelfritt tar emot stulen metall, fast man vet att det är stulet.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista