Svenskar tvekar över kött från klonat djur

Branschorganisationen Kött- och charkföretagen utesluter inte att det i framtiden kommer att säljas produkter från klonade djur i svenska butiker. Vd:n Åke Rutegård säger att tekniken i så fall måste utvecklas så att djuren inte utsätts för samma lidande som i dag. Men han tror inte att svenska konsumenter i dagsläget skulle vilja köpa klonat kött.

– Om det blir möjligt i framtiden måste man vara väldigt, väldigt uppmärksam på hur man så att säga förbereder marknaden för det. Vi kan inte i svensk kött- och charkindustri producera något som konsumenten inte accepterar, säger Åke Rutegård.

Eftersom kloning i dag leder till att många djur dör eller drabbas av allvarliga sjukdomar är det inte en acceptabel metod att använda inom livsmedelsindustrin, säger Åke Rutegård.

Men om metoden utvecklas så att djuren inte far illa på samma sätt skulle kloning kunna innebära lägre produktionskostnader och billigare kvalitetskött i butikerna, menar han.

Däremot tror han inte att det finns någon direkt efterfrågan från konsumenterna.

– Acceptansen för kött och mjölk som produceras med en sådan här teknik hos konsumenterna tror jag är i dagsläget mycket låg.

Utanför en av de stora lågpriskedjorna i Stockholm går åsikterna isär. Pamela Jansson och Magnus Rydell skulle kunna tänka sig att köpa kött från klonade djur.

– Ja, så länge det inte är någon skada för djuren. Om det är bra kött så är det ju det. Då är det ju någonting man tar tillvara på.

– Ja, om inte djuren far illa så skulle jag kunna tänka mig det. Jag gillar allt kött.

Så en billig klonad oxfilé vore?

– Det ultimata faktiskt, säger Magnus Rydell.

Patrik Eklöf håller med.

– Ja, efter mer forskning kring det. När det är klart skulle jag nog kunna tänka mig det.

Varför?

– Näe, jag tror att det är uppfött kött. Det andra är också uppfött kött på ett sätt. Därför skulle jag nog kunna göra det, säger Patrik Eklöf.

Men Mats Molander säger nej.

– Jag vill veta att det är svenska djur som går och betar som har varit sådana i generationer känns det som.

Även om det skulle bli prispress, att det kunde bli billigare kött?

– Nej, det spelar ingen roll för mig, faktiskt, säger Mats Molander.

Både LRF och Jordbruksverket är kritiska till kloning. Och Organisationen Sveriges konsumenter vill inte alls att produkter från klonade djur och deras avkomma ska få säljas i svenska butiker, säger generalsekreteraren Jan Bertoft.

– Om det ändå kommer så långt att det blir tillåtet är det ett minimikrav att det ska vara ordentligt märkt, att man kan göra ett val som konsument om man är orolig, om man tycker att det här inte är förenligt med mina värderingar så ska man kunna välja bort klonade produkter, säger Jan Bertoft.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista