Delade meningar om aidsforskningen

I den vetenskapliga tidskriften Science kritiserar framstående forskare forskningen kring aidsvaccin. Men Anders Enoksson, infektionsläkare på hiv-centrum på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge håller inte med om forskningen befinner sig i en kris.

Det har snart gått 24 år sedan aidsviruset upptäcktes och än finns varken vaccin eller botemedel. Framstående forskare är i den vetenskapliga tidsskriften Science kritiska till hur forskningen har sett ut och de menar att jakten på ett vaccin varit för hetsig. I stället bör aidsforskare satsa på grundläggande forskning om människans immunförsvar och aidsviruset.

– Det är fel att säga på det sättet. Jag tycker att aidsforskningen generellt sett har gått framåt på ett fantastiskt sätt under de år som man känt till hiv. Framför allt så har man forskat fram de så kallade bromsmedicinerna, det vill säga olika läkemedel som trycker ner virusnivån så pass mycket i kroppen så att immunförsvaret kan återhämta sig och patienten mår kliniskt bra och kan leva ett i stort sett normalt liv, så länge man tar medicinerna, säger Anders Enoksson.

Den avancerade aidsvaccinsforskningen har tagit för stor plats och flyttat fokus i från basalforskning som ger grundläggande kunskap om människan och aidsviruset. Det menar de forskare som kritiserat aidsvaccinsforskningen i tidskriften Science.

Men verksamma inom infektionsvården och hivorganisationer håller inte med och menar i stället att kritiken visar på en konstig syn på vad forskning innebär.

Hoppet om ett vaccin finns, men smittade och verksamma som dagligen kommer nära viruset tycker att man måste ha en realistisk syn på vaccinframställning.

För 25 år sedan var optimismen stor och forskarna trodde att de snabbt skulle hitta ett vaccin. Så blev det inte, säger Jukka Aminoff på hiv-organisationen Noaks Ark och därför måste man i dag sluta att enbart koncentrera sig på vaccinframställning.

– Så länge som forskarna inte löst gåtan. Så länge som vi inte har ett vaccin och så länge som vi inte har ett botemedel, så måste vi ju försöka att motverka hiv-epidemin på andra sätt. Kondomutdelningar, information, psykosocialt stöd, rådgivning och så vidare. Där är det ju inte framför allt forskarna som ska göra arbetet, utan andra människor i olika samhällssektorer, säger Jukka Aminoff.

Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista