NRK överväger att anmäla FRA-lagen

Det norska radio- och tv-bolaget, NRK, överväger att anmäla FRA-lagen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Enligt NRK så kommer FRA-lagen att begränsa yttrandefriheten för NRK, eftersom den nya lagen ger FRA rätt att övervaka all data- och teletrafik som passerar Sveriges gränser.

– Vår bedömning är att den nya svenska avlyssningslagen också kränker NRK:s yttrandefrihet. Dessutom begränsar den tillgången till källor när man riskerar att kommunikation på epost eller telefon blir övervakad av svenska myndigheter,säger Jon Wessel-Aas, advokat på NRK.

FRA-lagen leder nu även till protester i grannlandet Norge. Tidigare har den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa anmält lagen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. De menar att lagen inte lever upp till Europakonventionens krav när det gäller skydd för den personliga integriteten.

Nu överväger alltså NRK att anmäla lagen till samma domstol. NRK menar att FRA-lagen kommer att påverka dem eftersom de nästan dagligen använder sig av svenska källor och Sveriges Radio och Sveriges Televison.

Advokat Jon Wessel-Aas säger att framför allt ifråga om myndighetskritisk journalistik kommer en del källor vägra prata med journalister eftersom de vet att källskyddet inte kommer att existera längre.

Myndigheterna kan fånga upp vem som har kontakt med medierna och vad kontakten handlar om, säger han.

NRK får stöd av Nils E Øy som är generalsekretare i Norsk Redaktørforening. Han uppmanar också andra norska medier att klaga på FRA-lagen.

– Det måste självklart vara en fördel ju fler som anmäler. En sådan anmälan ger ju större tyngd och man får frågan belyst från flera håll, säger Nils E Øy.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

samarbete med NRK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista