Innehållet i Obamas Berlintal tolkas

De amerikanska demokraternas presidentkandidat Barack Obama fortsätter sin Europaresa. Efter torsdagens besök i Tyskland och ett kort besök i Frankrike på fredagen är London nästa anhalt. Obamas framträdande i Berlin resulterade i jubel, men också eftertanke om vad Obama skulle innebära som president.

Obamas tal direktsändes i flera tyska TV-bolag med simultantolkning, intresset var enormt och 200 000 människor mötte upp i Tiergarten i Berlin. Men åtminstone några amerikanska tv-kommentatorer kunde efter talet lite överraskande konstatera att åskådarna inte verkade lika entusiastiska när de gick iväg som när de kom och applåderna var inte så starka som man hade väntat sig. Bakom all vältalighet var det trots allt ganska beska piller som Obama serverade.

Barack Obama är, visar alla opinionsundersökningar, mycket populär i stort sett alla europeiska länder beroende på att han kort och gott ses som motpolen till president George Bush. Under Bush har relationerna mellan USA och i Västeuropa blivit ansträngda - men Obamas tal visar att de kan förbli spända även om Obama blir president.

Obamas huvudbudskap var att USA och Europa är allierade men Europa måste göra mycket mer: Europa måste skicka fler soldater till kriget i Afghanistan och även bidra mer i Irak, samt över huvudtaget vara berett att satsa mer på sin militär, åsikter som är kontroversiella i Västeuropa.

Obama har också visat sig vara nära nog lika Israelvänlig i sin Mellanösternpolitik som president Bush medan EU pläderat för en balanserad hållning mellan Israel och palestinier. Obama sa också att han inte utesluter ett väpnat anfall på Iran.

Något som de 200 000 i Tiergarten kanske inte brydde sig om men som noterades i affärskretsar i Europa är att Obama har sina invändningar mot frihandel.

Obamas tal riktade sig inte bara till Europa utan också till väljarna i USA och han gick en balansgång. Å ena sidan ville han framstå i god dager inför Europa, å andra sidan fick det inte framstå som om han sålde ut några amerikanska intressen. På den punkten i varje fall verkar han ha lyckats hålla balansen.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista