Nedlagd svensk gruva öppnar igen

Världsmarknadspriset på järnmalm har ökat med 350 procent de senaste fyra åren, som en följd av den ökande efterfrågan på stålprodukter. Det har lett till att det att det startats nya företag som planerar att starta gruvbrytning av järnmalm och andra mineraler, bland annat i den tidigare nedlagda gruvan i Dannemora i Uppland.

Det är 16 år sedan man sist tog upp järnmalm ur gruvan i uppländska Dannemora. Då lade statliga SSAB som ägde gruvan ner för att lönsamheten var för dålig. Nu ligger det gamla anriknings- och sovringsverket och andra byggnader som hörde till gruvan så gott som öde.

Men för tre år sedan startades företaget Dannemora mineral för att kunna öppna gruvan igen.

Kjell Klippmark är vd för ett av dotterbolagen, Dannemora magnetit, och han blickar ut över det öde området där ett långt gammalt transportband skär genom gruslandskapet. Några män använder grusplanen nedanför som omlastningsplats för containrar.

– Gruvan ska vara i produktion igen 2009. Då ska produktionen komma från övre delen av malmkroppen. Vi har ännu inte fått igång gruvan fullständigt utan det blir vid halvårsskiftet 2011. Då är hela produktionen i full fart.

På statliga Bergsstaten som beslutar om tillstånd att såväl undersöka ett område efter mineraler som att ge tillstånd att starta gruvdrift har man de senaste åren sett ett ökat intresse för att utvinna framförallt koppar, men också järnmalm som här i Dannemora, och guld.

För bara fyra år sedan fick man in 179 ansökningar om att undersöka mark för gruvdrift förra året kom det in över 400.

Kjell Klippmark menar att det ökade intresset hör ihop med prisutvecklingen.

– Järnmalmspriserna har stigit väldigt kraftfullt de senaste åren och då ser man att många gamla gruvor som är nedlagda på grund av ekonomi kan bli lönsamma igen att bryta eftersom prisbilden är helt annorlunda än när de lades ner.

Totalt, berättar Klippmark, kommer man att kunna ta upp 30 miljoner ton järnmalm ur gruvan det kommer att ge sysselsättning för minst 120 personer i cirka tolv år framöver, sedan hoppas man på en fortsättning.

– Så fort vi börjar driva gruvan kommer vi att fortsätta med prospekteringen och har en förhoppning att vi kan förlänga livslängden kanske till det dubbla, säger Kjell Klippmark.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista