Fler väljer bort avbetalning i butikerna

Det är inte längre lika vanligt att svenskar handlar med lånade pengar eller på avbetalning, enligt Handelns utredningsinstitut. Det beror bland annat på att räntorna stiger och att konjunkturen har mattats av.

Att kunderna har börjat betala sina varor direkt över disk, istället för att betala av, det har Petter Karlsson, säljare på en av hemelektronikfirmans On Off:s butiker i Stockholm märkt av.

– Folk betalar hellre på plats nu än de gjort tidigare och inte vill handla på avbetalning.

Den stora köpfesten börjar mattas av, i alla fall när det handlar om köp för lånade pengar, eller möjligheten att handla på avbetalning - något som ofta erbjuds inom heminredning, hemelektronik och järn och bygghandeln.

Det är en betalningsform som hittills har gått utmärkt eftersom räntan hittills varit ganska låg, men nu har Handelns utredningsinstitut (HUI) märkt att bland annat räntehöjningar gör att konsumenterna allt mer drar öronen åt sig, säger Fredrik Kolterjahn analytiker på HUI.

– Vi har sett ett skifte i hur konsumenter handlar och man handlar mer med det som man har i sin plånbok.

Om man nu har något i plånboken. Frågan är om den konsumtion och den framgången som varit inom handeln kommer fortsätta framöver i och med att konjunkturen mattas av och varor blir dyrare. En del branscher kommer märka av att konsumenterna inte kommer ha råd.

– Då är det framför allt de som haft en väldigt god utveckling de senaste åren hemelektronik, järn- och byggvaror, möbelhandel. När folk inte lånar lika mycket eller har lika mycket i plånboken så kommer de naturligtvis att se en minskad försäljning, säger Fredrik Kolterjahn.

Det blir också allt dyrare att låna pengar enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Utlåningsräntorna till hushåll fortsätter att stiga. I maj låg de monetära finansinstitutens genomsnittliga utlåningsränta på 5,50 procent. Samma tid förra året uppgick motsvarande ränta till 4,58 procent.

Sedan är det ju också så att alla inte längre beviljas att långa pengar eller ta på avbetalning. Inne på elektronikkedjan On Off på Hötorget i Stockholm godkänns allt färre kunder när det gäller avbetalning.

– Det är färre som klarar kreditupplysningen. Det är ganska många som vill handla på avbetalning men som inte godkänns i kreditupplysningen. Det är lite vanligare idag än för bara några månader sedan, säger Petter Karlsson.

Vad kan det beror på?

– Det är väl för att folk har varit låneglada sedan tidigare och då har de redan skulder och inte kan få mer låneutrymme helt enkelt, säger Petter Karlsson.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista