AFGHANISTAN

Karzai anklagas för skydd av opiumodlare

Afghanistans väststödde president Hamid Karzai anklagas för att skydda de afghanska opiumodlarna som står för 92 procent av världens opiumproduktion. Anklagelsen kommer från Thomas Schweich, en av USA:s främsta experter på narkotikabekämpning.

– Jag tycker att president Karzai är en del av problemet eftersom han i praktiken skyddar de värsta opiumhajarna i Afghanistan, är amerikanen Thomas Schweichs budskap.

Och han borde känna till den afghanska situationen då han fram tills nyligen ansvarade för USA:s arbete mot narkotika i Afghanistan.   

Problemet med Karazai är att presidenten till och med hindrat rättvisan att ha sin gång i landet. Afghanistans riksåklagare har vittnat om att presidenten stoppat åtalet mot ett tjugotal korrupta politiker och klanledare som bland annat sysslar med narkotika för att inte göra sig ovän med dem, då dessa klanledare gett sitt stöd till Karzai, som inte har någon större kontroll över landet.

Schweich anklagar även det amerikanska försvaret och de övriga västallierade i Afghanistan för att till viss del tolerera den här handeln. Men striden kommer knappast att avta så länge det finns knarkpengar.

Både talibanerna och Karzais styre finansieras i stort av narkotikapengarna, säger Thomas Schweich som framfört denna kritik i en uppmärksammad artikel i tidningen New York Times. Hamid Karzai har tillbakavisat kritiken och menar att regeringen i stället varit mycket lyckosam, i och med att opiumproduktionen minskat i en rad regioner i landet.

Men Thomas Schweich anser att sådana budskap från presidenten bara är ett sätt att ignorera sanningen.

– Just nu odlas det opium på 200 000 hektar mark i Afghanistan det kommer att leda fram till historiens största opiumskörd, säger Schweich som menar att presidenten har rätt i att skördarna minskat i många regioner, men det handlar om regioner där Karzai inte har sin politiska maktbas. I de regioner där Karzai har sin maktbas har skördarna ökat markant, säger Thomas Schweich.

Vladislav Savic, Bangkok 
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista