Uiguriska separatister hotar med nya dåd

Uppdaterad 18:25
En uigurisk separatistgrupp säger att den placerade ut de bussbomber i staden Kunming i sydvästra Kina som dödade tre och skadade 14 personer i måndags. Den hotar nu med nya terrordåd under OS i Peking som börjar om knappt två veckor.

Terroristgruppen som via en video på en internetsida hotar olympiska spelen i Peking kallar sig Turkestans islamiska parti och tar på sig ansvaret för bussbombningar och en rad mindre attacker i Kina.

Senast i måndags dödades tre personer då en serie bussbomber exploderade i staden Kunming i sydvästra Kina, och i maj i år dödades tre passagerare i morgonrusningen ombord på en buss i Shanghai.

Enligt det amerikanska underrättelseföretaget Stratfor som publicerar en analys av terrorhotet är Turkestans islamiska parti ett nytt namn för den sedan tidigare terrorstämplade organisationen Östturkestans islamiska parti, som kämpar för att återupprätta en självständig stat i den kinesiska Xinjiangprovinsen.

Det amerikanska underrättelseföretagets analytiker anser att den islamistiska gruppens anspråk kan vara överdrivna, men att hotet måste tas på allvar.

Den etniska konflikten i den muslimska Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina har förvärrats sedan allt fler etniska kineser med statens hjälp har flyttat till provinsen.

Uigurerna kontrolleras mycket hårt av de kinesiska myndigheterna. Bland annat är det förbjudet för studenter och stadsanställda att fasta och fira muslimska helgdagar, och det är mycket svårt för uigurer att få pass. Kinesisk polis gått till attack mot påstådda separatister och säger sig ha gripit 82 uigurer som planerat attacker mot OS.

Inför OS har Kina trappat upp kampen mot separatisterna och ökat kontrollen över vanliga uigurers liv.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sa idag att Kinas oro för säkerheten under OS inte får bli ett svepskäl för att slå ner politisk opposition.

Men vilka som än ligger bakom hoten på internet och attackerna mot kineser, så står det i alla fall helt klart att det här terrorhotet mot de olympiska spelen i första hand kommer att göra livet svårare för många, många vanliga muslimer i Kina.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista