Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppror inom tyska socialdemokraterna

I Tyskland plågas den sittande socialdemokratiska regeringen inte bara av den stagnerande ekonomin utan nu också av uppror inom det egna partiet, rapporterar Sveriges Radios korrespondent i Berlin.
Aldrig i partiets 140-åriga historia har ett upprop från gräsrötterna krävt en medlemsomröstning om partiledningens utstakade politik. Där uppropet organiseras, i ungdomsförbundet i den stora delstaten Bayern är de optimistiska för att få de 10 procenten av medlemmarna att skriva på. Ungsocialisternas ordförande i Bayern Florian Pronold säger på klingande tyska att det varit 8 000 downloads av uppropsdokumentet på internet. Att det hittills bara kommit knappt ett tusen underskrifter bekymrar honom inte. På onsdagen offentliggjordes den socialdemokratiska vänsterflygelns kritik i skrift. Ett digert dokument, som visar svart på vitt hur illa man tycker det är att regeringen låter de svagaste betala för de dåliga tiderna och hur regeringen också undanlåter de rika att betala som när man vägrar återinföra förmögenhetsskatten. Regeringen vill i sin agenda 2010 försämra villkoren för arbetslösa för att, som man säger, stimulera till arbetssökning. Man vill luckra upp anställningstryggheten för att få medelstora företag att anställa lättare och man vill lägga större börda på individen, i det annars mycket generösa tyska sjukförsäkringssystemet, helt enkelt för att det är på väg att kollapsa. Men från vänsterflygeln ser man agendan som ett sätt att komma arbetsgivarorganisationerna till viljes. Inom socialdemokratin har Schröder än så länge stöd från hela ledningen, men vänsterflygeln får allt större gehör inte bara bland gräsrötterna. Den hastigt inkallade extra partidagen den första juni kanske inte blir den bekväma enandets dag som förbundskanslern räknat med. Kritkerna får nu stöd från många håll bland annat från den förre finansministern och partiordföranden Oskar Lafontaine, Röde Oskar kallad. Han har varje vecka en krönika i Bildzeitung där han senast skrev att ”när nu socialdemokraterna med Schröder i spetsen gjort arbetsgivarorganisationernas slagord till sina, kan man konstatera att sällan har mänskligheten skådat något så framgångsrikt som den nyliberala hjärntvätten&rduo;. Enligt Oskar Lafontaine, som hela tiden lurar i vasen och hotar alternativt lovar att återkomma till politiken. Och som en judaskyss säger både bayerska CSU:s ledare Edmund Stoiber och Westerwelle från liberalerna att har Schröder svårt att få stöd från de egna då kan vi stödja honom i en del av förslagen. Uttalanden som får Röde Oskar att än en gång vässa pennan.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".