Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid inför val av ny SSU-ordförande

Publicerat torsdag 24 april 2003 kl 11.33
Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU ska välja ny ordförande i sommar. När den nuvarande ordföranden Mikael Damberg valdes för fyra år sedan, vann han omröstningen med bara två rösters övervikt, efter en hård intern strid. Det är en strid som också kommer att prägla valet i sommar.
Ardalan Shekarabi är den av kandidaterna som av sina motståndare beskrivs som höger. - Jag vill inte att vi socialdemokrater ska stå för en modell där välfärden är centralstyrd, från kommuner och stat. Utan varje människa måste känna att de kan påverka till exempel sin skola. - Det kräver ju att vi socialdemokrater jobbar för mer självförvaltning på lokal nivå inom skola och äldreomsorg, och ger mer makt till medborgarna. Det kan vara ett bra sätt att undvika att människor vill gå till ett privat alternativ, om man ser att det finns fler valmöjligheter inom den offentliga sektorn, säger Ardalan Shekarabi. Ardalan Shekarabi är 24 år och från Uppsala. Han talar gärna om kooperativa ägarformer och självförvaltning. Den andra kandidaten är Lina Afvander. Hon är också 24 år, men från Jönköping, och kallas av sina motståndare för vänster. Bland annat för sin syn på friskolor och privat sjukvård. - Varje gång man öppnar upp, om det så är för friskolor eller privat vård, så handlar det om att man släpper in marknadsintressen. Och socialdemokratin har i 100 år haft som viktigaste paroll att ta människor från marknaden, och att människors arbete och utbildning inte ska vara en vara att handla och köpa med på marknaden, säger Lina Afvander. Också när det gäller EMU går åsikterna isär. Ardalan Shekarabi säger ja och Lina Afvander nej. - För mig är det framför allt av politiska skäl. Jag tycker att vi ska vara med i det politiska projketet, och bygga på förutsättningarna för en välfärdsstat på europeisk nivå, säger Ardalan Shekarabi - Ett så diverserat område som Europa, både politiskt och ekonomiskt, är inte redo för en gemensam valuta. Jag tror att det kommer att leda till stora spänningar med fattigdom och arbetslöshet, om inte i Sverige så i andra regioner, säger Lina Afvander. När den sittande ordföranden Mikael Damberg valdes till ordförande för fyra år sedan skedde det med bara två rösters övervikt. Förloraren hette Luciano Astudillio och bakom honom stod flera distrikt som hade en klar politisk vänsterprofil. Meningsskiljaktigheterna har fortsatt sedan dess. På kongressen för två år sedan lämnade tio vänsterdistrikt lokalen i protest mot hur den nya styrelsen kom att se ut. Man ansåg att majoriteten på ett brutalt sett kört över minoriteten. Vem som till slut blir ny ordförande är i dag mycket svårt att sia om. De olika distrikten håller som bäst på att välja ombud till kongressen och än återstår mycket diskussion. Och därefter hoppas både Ardalan Shekarbai och Lina Afvander på ett bättre diskussionsklimat i förbundet.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".