Snabb insats vid höftfraktur kan rädda liv

Ett snabbt omhändertagande för den som drabbas av en höftfraktur kan vara helt avgörande för om patienten ska bli frisk igen. Därför testas nu en metod på Höglandssjukhuset i Eksjö, där redan ambulanspersonalen är inblandad.

– Ju snabbare den här äldre människan, som det ofta handlar om, blir opererad, desto bättre förutsättningar har patienten sedan att rehabiliteras och få komma tillbaka till sin vardagsmiljö, säger Carina Asp som är verksamhetschef på sjukhusets akutklinik.

Att falla omkull och bryta höften kan vara ett svårt trauma för en äldre person, en man eller kvinna som tidigare klarat sig själv hemma kanske aldrig kommer tillbaka hem efter en sådan olycka.

På Höglandssjukhuset i Eksjö testar man alltså sedan ett halvår en ny vårdkedja, som det kallas, för att minska den risken. Där har man på ett år mellan 250 och 300 patienter som drabbas av en bruten höft varje år.

Redan i ambulansen tas blodprover och EKG, personalen sätter dropp, ger smärtlindring och syrgas. Och de ringer till röntgen och talar om att de är på väg in med en höftfraktur.

Det betyder att patienten kan åka direkt till röntgen utan att behöva vänta på akuten först. Även om det inte finns några säkra siffror än, så har uppföljningar hittills visat att man sparar uppemot två timmar på det sättet, och patienten kan opereras snabbare.

Om vårdtiden kortas och patienten kommer hem till sin trygga hemmiljö tidigare tror Carina Asp att det också minskar dödligheten efter en höftfraktur, som är hög jämfört med andra operationer. Men det återstår att se när prövotiden i Eksjö är över i januari nästa år.

Det är inte så många år sedan den här typen av larm hade en rätt låg prioritet och patienterna kunde får vänta länge på en ambulans. Men numera är en höftfraktur en så kallad förtur, som prioriteras högt, säger Carina Asp, något som är nödvändigt enligt henne.

– Vi får en allt äldre befolkning, det är viktigt att vi tänker på att det här är ett trauma för en gammal människa och att det har en hög prioritet, säger Carina Asp.

Och hon tror att fler vårdkedjor kommer i framtiden.

– Det är viktigt att vi hela tiden förbättrar och arbetar med utvecklingsarbeten och tittar på hur vi samverkar, det är ofta där det blir väntetider när man ska vänta på nästa mottagande enhet, säger Carina Asp.

Maria Rymell, Jönköping
maria.rymell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista