Svampinfektion växande kvinnoproblem

Försäljningen av läkemedel mot svampinfektion i underlivet har ökat de senaste åren. Infektionerna har blivit besvärligare och svårare att bli av med för många kvinnor.

– För 30-40 år sedan var svampinfektion i underlivet en bagatell. Idag får flickorna återfall hela tiden, så det har hänt något som gör att antingen det lokala immunförsvaret är försämrat eller att vävnaden inte är motståndskraftig. Själva slemhinnan påfrestad på något sätt så att svampen får övertaget, säger professorn i gynekologi, Eva Rylander.

Och vad skulle de här nya svagheterna kunna bero på?

– Ja, man har ju lätt att koppla det till det sexuella beteende som är idag. Man har mera samlag med flera partners.

Det säger Eva Rylander, professor vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus. Där har de studerat svampinfektioner i över tio år. Och med mer sex och fler sexpartners sprids till exempel klamydia och urinvägsinfektioner blir vanligare. Dessa sjukdomar botas med antibiotika, som i sin tur ökar risken för svampinfektion.

Men även p-piller påverkar genom att slemhinnan i slidan kan bli tunnare. Tre av fyra kvinnor som lider av samlagssmärtor, alltså vestibulit, har haft flera svampinfektioner. Eva Rylander betonar att kvinnor med upprepade smärtsamma svampinfektioner ska ta det på allvar.

– Då ska de tänka sig för. Då kanske de ska sluta raka sig och sluta med stringtrosor. Man behöver inte ge det som ett allmänt råd utan har en första signal kommit, har de fått svamp, då ska de börja vara försiktiga och också göra paus ett tag med samliv om det nu blir gång på gång på gång att svampen kommer tillbaka. Då får man göra en paus både med p-piller och sex, säger gynekologen Eva Rylander på Danderyds sjukhus.

Förutom att fler kvinnor har återkommande svåra besvär så kan det också finnas ytterligare förklaringar till den ökade försäljningen av läkemedel mot svampinfektioner, enligt flera gynekologer som Ekot talat med.

Många läkare ställer slentrianmässigt diagnosen svampinfektion, utan att först göra en ordentlig undersökning. Dessutom är det många kvinnor som har besvär i underlivet och försöker bli av med det genom att köpa receptfria läkemedel mot svampinfektion, utan att veta att det är det de lider av.

Petra och Josefine är strax över 20 år och de flesta de känner har haft svampinfektion.

– Jag tror att det beror på rakning, val av underkläder, ökade sexpartners med risk för olika könssjukdomar.

– Man har för mycket sex med för många olika människor och det är rakning och sådant där. Jag tror att det blir för mycket helt enkelt, därnere. Det är för mycket trafik så att det mår dåligt, helt enkelt.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Svampfakta

Försäljningen av receptbelagda och receptfria läkemedel mot svampinfektioner i underlivet har ökat med 16 procent mellan åren 2000 - 2007 enligt apotekets försäljningsstatistik. De receptbelagda preparaten har ökat mest. Under samma tidsperiod har antalet kvinnor i fertil ålder ökat med 2,5 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista