Militär försöker stoppa våld i Libanon

Den libanesiska armén har gått in i staden Tripoli för att försöka få slut på våldsamheterna som har pågått där sedan igår. Sammandrabbningarna har hittills krävt nio människoliv.

Bland de döda fanns en tioårig pojke och andra civila, bland annat en taxichaufför som omkom när han träffades av granateld. Många av de dödade och skadade ska ha träffats av förlupna kulor.

Striderna rasade mellan två stadsdelar i den libanesiska hamnstaden, varav den ena domineras av sunnimuslimer och den andra hyser alawitiska anhängare till den Hizbollahledda oppositionen.

Trots att en vapenvila trädde i kraft igår fortsatte striderna under natten och morgonen.Militären sa sig vara oförmögen att ingripa i många fall eftersom civila bor i husen som krypskyttarna gömmer sig i.

Libanons nya inrikesminister Ziad Baroud kallade även till ett krismöte med representanter från säkerhetstjänsten.

Oroligheterna anses utgöra ett hot mot den överenskommelse som nyligen nåddes mellan Libanons rivaliserande politiker från landets sunniledda regering och oppositionen som leds av den shiitiska Hezbollahrörelsen.

Minst 22 människor har dött och flertalet har skadats i strider i sunnidominerade Tripoli under de två senaste månaderna.

Alexandra Sandels
alexandra.sandels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista