GM börjar tillverka Saab i Mexiko

Nya Saab 9-4X ska byggas i Mexiko. Det har General Motors beslutat. Företaget försöker vända en dyster försäljningsstatistik. Facket på Saabs fabrik i Trollhättan tror inte att GM:s beslut  kommer att påverka jobben där.

– Den bedömning som jag kan göra idag är att det här inte alls påverkar de produktionsplaner som finns för Trollhättan och Sverige, utan det är sedan länge beslutat att det ska tillverkas en Saab i USA eller möjligen Mexiko, säger Paul Åkerlund, IF Metalls ordförande på Saab Automobile i Trollhättan.

Och det blir Mexiko. Det bekräftas nu av Eric Geers som är informationschef på Saab Automobile. Han säger till TT att det är Saab 9-4X, den crossover som visades i konceptform i Detroit tidigare i år, som ska börja byggas i Mexiko under 2009.

Det var i går som GM:s styrelseordförande och vd Rick Wagoner berättade om flytten av produktionen av den nya modellen. Han sa då bland annat att Saab tenderar att vara en bra kassako för GM.

En orsak till flytten av produktionen är att den svaga dollarn äter upp eventuella exportvinster för bilar som har byggts i Europa. GM har också stora lönsamhetsproblem.

När det gäller Trollhättan ska den nya versionen av Saab 9-3 byggas där framöver.

– Ja, de planer som finns är att vi ska bygga den nya 9-3:an när den så småningom kommer, som ny produkt här, säger fackordföranden Paul Åkerlund i Trollhättan.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista