Olika uppfattningar om konflikten

Kommunal får olika reaktioner på sin konflikt från de andra LO-förbunden. En del förbund är tveksamma medan andra ger sitt fulla stöd.
En som är tveksam är Industrifackets ordförande Leif Ohlsson. Han önskar att konflikten hade kunnat undvikas och är orolig för hur den kommande avtalsrörelsen påverkas om Kommunal får igenom sina krav. – Ja det kommer naturligtvis inte att underlätta den samordning som vi hoppas ska kunna genomföras, utan snarare försvåra den. Fler tveksamma Ett annat förbund som är tveksamt och också menar att Kommunals agerande och krav hotar samordningen är Handelsanställdas förbund. Sen finns det andra förbund som båda har negativa och positiva synpunkter på Kommunals konflikt. Dit hör Fastighetsanställda, Målarna, Livs och Pappers. Och ordföranden i Pappers, Sune Ekbåge säger till Ekot att han stödjer Kommunals krav på rejäla lönelyft för dom lägst avlönade, men att kravet på 5,5 procents lönelyft för alla grupper nog är lite för högt med tanke på kommunernas och landstingens ekonomi. Seko stödjer kraven Seko däremot stödjer helhjärtat Kommunal och säger att lönekraven är berättigade och högre löner till kommunalarna är en angelägenhet för alla efteresom det är förutsättning för att kunna rekrytera till vård och omsorg. Samma inställning har Elektrikerförbundet och Transport, och ordföranden där Per Winberg fnyser åt påståendet att det inte skulle finnas pengar till höjda löner. – Det finns ju hur mycket pengar som helst i samhället. Det är bara att titta på börserna, där finns ju miljarder i omlopp. Det är bara att hämta hem pengarna. Det får ske via skattsedeln naturligtvis. Välfärd kostar pengar och utan skattsedeln har vi ingen välfärd. Det är väldigt enkel matematik! Säger Per Winberg till Ekot.
Pia Lille och Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".