300 miljarder ska rädda bolånekrisen

Den djupa bolånekrisen i USA har nu lett till att senaten sagt ja till ett jättelikt räddningspaket till landets husägare och två stora låneinstitut. 400 000 amerikanska familjer tros slippa behöva lämna sina hem.

Senaten har godkänt en ram på 300 miljarder dollar, men det är långt ifrån säkert att hela ramen kommer att användas. Det här är ändå den största räddningsinsatsen på den amerikanska bostadsmarknaden på många decennier.

Paketet har redan godkänts av representanthuset. President Bush har sagt att han inte längre har några invändningar och därmed så är det hela nu klart.

Bland annat ska husägare med tunga lån ges möjlighet att omförhandla dem med lindrigare villkor. Man räknar med att 400 000 amerikanska familjer därigenom kommer att slippa att behöva lämna sina hem.

Tidigare har man sagt att två och en halv miljon hus kommer att drabbas av utmätning i år för att ägaren inte klarar skulderna, så paketet täcker långt ifrån hela behovet.

Dessutom ska finansdepartementet och centralbanken gå in och rädda USA:s två ledande bolåneinstitut, Fannie Mae och Freddie Mac med om så behövs stora lån och även uppköp av deras aktier.

De två företagen står för, eller garanterar, mer än hälften av alla bolån i landet och skulle de gå omkull kommer hela den amerikanska bostadsmarknaden gå i ide. Med det här paketet hoppas myndigheterna att förtroendet på bostadsmarknaden kommer att återupprättas.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista