OECD spår försiktig återhämtning

De rika ländernas samarbetsorganisation, OECD, räknar med en försiktig återhämtning för världsekonomin under slutet av året. Men precis som andra konjunkturprognoser är OECD:s rapport full av brasklappar.
Listan över geopolitiska och psykologiska faktorer är lång, konstaterar OECD:s chefsekonom i förordet till rapporten som försöker beskriva läget för världsekonomin. Precis när osäkerheten kring Irakkriget började skingras, så fylls tidningar och tv-inslag av människor med munnskydd. Lungsjukdomen SARS kan komma att påverka ekonomin allvarligt i flera av de drabbade länderna, spår OECD. Framförallt handlar det om turismen, men även detaljhandeln drabbas när människor undviker folksamlingar som köpcentra. Redan nu har SARS pressat ner aktiekurser och drabbat flygbolagen hårt. Påverkan på ekonomin avgörs av hur snabbt myndigheterna kan få kontroll på sjukdomen skriver OECD. Men OECD tror, trots allt, att världsekonomin i slutet av året börjar återhämta sig, och det är återigen världens enda ekonomiska supermakt som blir ska agera draglok, med en kraftig ökning av tillväxten under andra halvåret. Betydligt trögre kommer det att gå för Europa, enligt OECD, och den europeiska centralbanken uppmanas därför att i det närmaste halvera sin styrränta från två och en halv till en och en halv procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".