SonyEricsson tror på vinst i år

Det går fortsatt tungt för mobiltelefontillverkaren SonyEricsson, som till hälften ägs av Ericsson. Under det första kvartalet i år, förlorade bolaget en miljard kronor. Men bolaget vice VD, Jan Wäreby, är ändå optimistisk om framtiden.
Förhoppningarna om att Ericsson skulle finnas kvar som en stor mobiltelefontillverkare tändes när Ericsson i slutet av år 2001 slog samman sin mobilverksamheten med japanska Sony. Med Sonys framgångar inom konsumentelektronik och Ericssons radiokunnade skulle det nya Sony Ericsson ta upp kampen med konkurrenter som Nokia. Men de nya telefonerna blev inte några storsäljare, i stället har Ericsson fortsatt att tappa marknadsandelar till konkurrenterna. I dag är marknadsandelen lite drygt 5 procent - hästlängdes efter Nokia som fortsätter att vara klar etta. Först på senare tid har SonyEricsson fått fram modeller som sålt riktigt bra i butikerna och takten på att ta fram nya modeller har nu höjts. Men lanseringen av en ny produktportfölj kostar samtidigt som prispressen hos köparna bara ökat. I början av det här året tvingades ägarna Sony och Ericsson skjuta till nytt kapital för att hålla bolaget flytande. Nu visar det sig det sig att förlusten inte kunnat hejdas - de var också större än vad aktieanalytikerna väntat sig. Telekomanalytikern Johan Strandberg är inte säker på att Sony Ericsson kan vända förlusterna under det här året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".