Massavrättning i Irans huvudstad

Den största massavrättningen på flera år har på söndagsmorgonen genomförts i Teheran. 29 människor hängdes i ett fängelse.

Mord, våldtäkter, väpnade rån, försäljning av droger, och för att ha hotat den allmänna säkerheten och freden. Det är i alla fall det som de iranska myndigheterna säger att de 29 människorna är skyldiga till, och därför blev de också dömda till döden i enlighet med landets lagstiftning.

Och i gryningen verkställdes också dödstraffen i det ökända Evinfängelset i Teheran. Det här uppger en statlig hemsida på internet.

Metoden som användes för att verkställa dödsstraffen var genom hängning.

Så här många människor har inte avrättats vid samma tillfälle på flera år i Iran. I september förra året avrättades till exempel 21 människor under en dag men på olika platser i Iran.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International är det bara Kina som tillämpar dödsstraffet i högre omfattning än Iran. Förra året avrättades minst 317 människor i Iran, i Kina var det 470 personer som avrättades.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista