Winnie Mandela fälld för stöld

I Sydafrika fälldes Winnie Madikizela-Mandela för stöld och bedrägeri. Rättegången har pågått sedan i juli och är den senaste i en rad av kontroverser runt hennes person.
”Jag har varit tvungen att sitta här och lyssna på en packe lögner”, var Winnie Madikizela-Mandelas arga kommentar. Hennes försvarare har under rättegången hävdat att hon duperats att skriva under dokumenten. Fälld på 68 punkter Winnie Madikizela-Mandela fälldes på sammanlagt 68 punkter för stöld och bedrägeri tillsammans med sin finansiella rådgivare. Hon har bland annat lyckats utverka lån i en bank för uppdiktade anställdas räkning. Dessutom har hon stulit pengar ur en begravningskassa. Kallades nationens moder Den 64-åriga Winnie Madikizela-Mandela var tidigare gift med Nelson Mandela, Under kampen mot apartheid var hon en symbol och hon kallas för nationens moder. Hon är ordförande i regeringspartiets ANC:s kvinnoföbund, sitter i landets parlament och har fortfarande ett stort stöd bland fattiga i townshipen. Tidigare dömd Det är inte första gången det stormar kring Winnies person. 1991 dömdes hon till sex år fängelse för medhjälp till kidnappning av en 14-årig pojke. Pojken mördades senare av Winnies livvakter. Den gången fick hon fängelsestraffet omvandlat till böter. Winnie har divafasoner Och nyligen vägrade hon betala disciplinära bötesstraff som utdömts av parlamentet för finansiella oegentligheter. Winnie Madikizela- Mandela är mycket populistisk. Och hon har divafasoner som få andra. Hon har ett mycket stort lyxigt kontor i parlamentet och är en av de parlamentsledamöter som har flest anställda, trots att hon är en av de ledamöter som mest lyser med sin frånvaro. För ANC är det ännu dagens dom mot Winnie ännu en pinsam händelse. Härförleden dömdes ANC:s förra gruppledare i parlamentet för att ha tagit mutor i samband med Sydafrikas stora vapenaffär för några år sedan. Hur ANC-ledningen kommer att reagera återstår att se. Straffet meddelas senare. Brottet kan ge upp till 15 års fängelse.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".