Justitieministern försvarar Gordon Brown

I Storbritannien har diskussionerna om premiärminister Gordon Browns framtid tagit ny fart de senaste dagarna. Ledamöter i det brittiska parlamentet sägs förbereda en kupp, men samtidigt skyndar tunga ministrar nu till sin ledares försvar, en av dem är justitieminister Jack Straw.

”Jag är fullt övertygad om att Gordon Brown är rätt man att leda Labourpartiet” skriver Labourregeringens justitieminister, Jack Straw, i ett uttalande.

Straw ses allmänt som en av de tyngsta ministrarna i den brittiska regeringen och hans försvar av Gordon Brown kommer efter flera dagars allt intensivare diskussioner om den hårt pressade premiärministerns framtid.

Återkommande rapporter i flera medier talar om ett växande missnöje bland ledamöter i parlamentet som vill se en ny partiledare redan i höst.

Justitieminister Jack Straw pekas också ut som en möjlig aspirant på premiärministerposten. Men det förnekas av Straw. Han skriver att Gordon Brown som i helgen gick på semester kommer att komma tillbaka utvilad och i god form att leda Labour fram till nästa val, som ska hållas senast 2010.

Justitieministern passade också på att uppmana de parlamentsledamöter som nu arbetar för ett snabbt ledarbyte att också ta semester.

Den allt hårdare pressen på premiärminister Gordon Brown kommer efter att Labour förlorat flera lokal- och så kallade fyllnadsval de senaste månaderna.

I förra veckan led partiet ett tungt nederlag i östra Glasgow i Skottland när en ny representant till det brittiska parlamentet skulle väljas där.

Samtidigt ligger Labour illa till i opinionsmätningarna med bara runt 25 procent av rösterna.

De konservativas partiledare David Cameron har efter Labours senaste valförlust i Glasgow också upprepat sitt krav på att den sittande regeringen nu borde utlysa nyval till det brittiska parlamentet.

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista