Minskad konsumtion av nötkött

Uppdaterad 16:03
Under årets tre första månader minskade konsumtionen av nötkött i Sverige med sex procent jämfört med samma period förra året. Till stor det beror det här på att nötkött har blivit dyrare.

De högre priserna är något som Krister Johansson i charken på Sabis Fältöversten i Stockholm märker av.

– Prishöjningar har alltid en negativ inverkan, det tror jag gäller alla produkter. Det påverkar även oss på köttavdelningen så klart. Det blir en fråga från kunderna om varför priserna har gått upp, säger Krister Johansson. 

En förklaring som angetts till att priset på nötkött stigit och försäljningen minskat är de ökade priserna på spannmål på världsmarknaden, men enligt Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen, äter nötdjur främst stråfoder och är alltså inte särskilt beroende av det allt dyrare spannmålet.

De svenska nötköttsproducenterna märker heller inte av nedgången i efterfrågan på nötkött i Sverige. Tvärtom har den importstopp på billigt kött från Brasilien, som också det förklarar nedgången, gynnat de svenska bönderna.

– Bara hälften av det nötkött som vi äter i Sverige är svenskt nötkött. Allt svenskt nötkött som producerar går åt. Den här konsumtionsminskningen som vi har sett hittills i år på några procent har främst drabbat importköttet, säger Åke Rutegård.

Det importstopp på billigt kött från Brasilien, som också det förklarar nedgången, har gynnat de svenska bönderna.

– Efterfrågan på importkött har minskat. Av det svenska nötköttet säljs som tidigare allt som produceras, och till ett högre pris, säger Åke Rutegård.

Att svenskarna köper mindre kött från nöt och kalv för att uppfödningen av nötdjur belastar klimatet mer än annan köttproduktion verkar inte heller vara anledningen till svenskarnas minskade.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista