Turkiet

Oklart kring motiv till bombdåd

Uppdaterad 16:15
Efter terrordåden i Istanbul på söndagskvällen har dödssiffrorna stigit, minst 17 människor dödades och 150 skadades. Fortfarande är det oklart vem eller vilka som kan ligga bakom sprängdåden i en av Istanbuls västra stadsdelar, där förstämningen var stor i dag.

– Fram till i dag har vi inte upplevt något sådant här i vårt område. Det är ett fint område det här, säger Erold Ergün som äger en affärsfastighet längs den gågata där de två sprängladdningarna exploderade.

Alla skyltfönster är krossade till hans lokal som för tillfället var tom i väntan på att en ny hyresgäst skulle flytta in till helgen. I ett grannhus är det rea där kläder som gått sönder av det kringflygande glaset säljs ut till extrapris.

Polisens tekniker har under hela natten och förmiddagen letat efter spår som kan leda till attentatsmännen. Det enda som är kvar på marken är stora fläckar av blod efter alla offer.

– Det är bara oskyldiga människor som var ute för att koppla av som blev mördade. Jag hoppas att de skyldiga kommer att straffas, säger Zulhal Turhan som hörde explosionerna 50 meter bort när hon var hemma och tittade på tv.

Under dagen besökte också premiärminister Tayyip Erdogan attentatsplatsen. I dag, måndag, är också samma dag som författningsdomstolen inleder sin slutsession som ska avgöra om regeringspartiet AKP med 71 höga partimedlemmar, däribland Erdogan själv, ska förbjudas. Orsaken till att de kan komma att förbjudas är att partiet påstås ha blandat samman politik med religion.

När Tayyip Erdogan besökte attentatsplatsen talade om att ena landet.

– I dag är enhetens dag, en dag där vi står enade i kampen mot terrorism. Ju mer vi står enade som en nation och samarbetar att hålla terrorismen isolerad, ju mer framgångsrika kommer vi att bli i vår kamp. Terror måste förlora stöd från folket, förklarade Erdogan.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista