Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryssland stöder Frankrike om Iraksanktionerna

Häromdagen framförde Frankrike ett kompromissförslag i fråga om att häva de civila FN-sanktionerna mot Irak för att kunna få igång hjälpen till Irak och samtidigt blidka USA som krävt att sanktionerna ska hävas omedelbart. Nu följer Ryssland den franska kompromisslinjen, rapporterar Sveriges Radios Moskvakorrespondent.
Ryssland har ända fram till i dag, torsdag, trotsigt hävdat att man tänker blockera ett beslut om att häva sanktionerna mot Irak om inte FN:s vapeninspektörer först tillåts komma in i Irak och slutföra sitt arbete. På det sättet vill Ryssarna att FN ska komma in i bilden igen och sköta om Iraks återuppbyggnad och skapandet av en legal irakisk adminstration under FN:s ledning. Något som USA motsätter sig. Ivanov stöder kompromissförslag Men på torsdagen sa Rysslands utrikesminister Ivanov att Ryssland kan tänka sig ett kompromissförslag där man under en viss tid häver sanktionerna när det gäller varor till civila för att lindra de humanitära behoven. – Däremot krävs ett nytt beslut av FN:s säkerhetsråd när det gäller att häva sanktionerna helt och hållet, säger den ryske utrikesministern och tillägger: – För att häva sanktionerna helt och hållet måste alla villkoren uppfyllas när det gäller gällande FN-resolutioner. Och där ingår att FN:s vapeninspektörer ska tillåtas komma tillbaka till Irak, sa utrikesminister Ivanov. Dessa villkor har USA avvisat hittills. Uppmjukad hållning Det är uppenbart att Ryssland försöker mjuka upp sin hållning gentemot USA och Storbritannien. Kanske tog man intryck av det hot som framfördes från USA:s utrikesminister häromdagen, när Colin Powell talade om bestraffning av Frankrike för att Paris motsatt sig Irakkriget. På torsdagen meddelades också från Kreml att Storbritanniens premiärminister Tony Blair kommer till Moskva på ett snabbesök i nästa vecka för att träffa president Putin. Frågan om Irak står högst på dagordningen.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".