Hårt straff för innehav av Rohypnol

Kampen mot den brottsliga användningen av läkemedlet Rohypnol gav i dag resultat då Norrtälje tingsrätt dömde ett ungt par för grovt narkotikabrott för innehav av 14 000 Rohypnoltabletter.
Det som har hänt ser ut som ett tyvärr alltför vardagligt narkotikamål. En 31-årig estländare och hans 21-åriga svenska flickvän hyrde ett rum i ett hus i västra Stockholm. En barndomsvän till kvinnan berättade sedan för polisen att hon fått Rohypnoltabletter av paret. Polisen åkte dit och hittade 14 000 tabletter i en kartong. Mannen sa att han bara visste att det låg några sömntabletter där. Och kvinnan sa att hon inte hade någon aning om att de fanns. Men domstolen trodde inte på vad de sa och dömde dem i dag till långa fängelsestraff. Det som är speciellt med den här domen är att det tidigare krävdes 20 000 tabletter Rohypnol för att döma någon till grovt narkotikabrott. Men Norrtälje tingsrätt valde alltså att se brottet som grovt redan med 14 000 tabletter. Och det här är en framgång för myndigheterna som försöker stoppa Rohypnolets framfart. Så här säger åklagaren Gunnar Fjaestad om varför det är så viktigt: – Personer som exempelvis planerar våldsbrott eller grova rån kan berusa sig för att känslomässigt avskärma sig och kunna genomföra brottet på ett effektivt och kallt sätt. Samtidigt som de efteråt inte behöver bekymra sig så mycket över vad de har gjort eftersom de i många fall glömt bort det. Att brottet räknas som grovt i dagens dom leder till att straffet blev ungefär dubbelt så strängt. Två och ett halvt års fängelse och tio års utvisning för mannen, och två års fängelse för kvinnan. Och strängare straff är just vad flera myndigheter arbetar för, eftersom Rohypnolsmuggling har ökat kraftigt under senare år och en anledningen till det anses vara att det ger ett förhållandevis lågt straff jämfört med annan narkotika.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".