Garner lovar tillfällig regering i Irak

Jay Garner, den pensionerade general som av USA utsetts att leda Irak och styra den process som ska leda till en ny irakisk regim, sa att han räknar med att kunna bilda en provisorisk regering i nästa vecka.
”Irak ska ledas av irakier och processen börjar redan i nästa”, sa Jay Garner idag. På måndag fortsätter samtalen med representanter för olika intressegrupper i Bagdad. Ny ledare ej bestämd Garner, som håller på att installera sig i ett av Saddam Husseins tidigare presidentpalats, sa också att alla regeringsdepartement ska få provisoriska irakiska ledare inom kort. Garner förnekade att det är förutbestämt att Ahmed Chalabi ska bli regeringschef. Ahmed Chalabi är ledare för exilorganisationen Iraks nationalkongress. Det är en öppen fråga som ska diskuteras av de närmare 300 irakiska ledare som ska träffas på måndag, säger Garner. Råder akut bensinbrist I det maktvakuum som uppstått i Bagdad har Mohammed Mohnsen al Zubaidi utropat sig till Bagdads borgmästare med stöd av shiitiska ledare. Men Al Subaidi styr Bagada lika lite som Saddam Hussein hävdar USA. Jay Garner sa också att han tror att de anti-amerikanska stämningarna kommer att dämpas i takt med att elektricitet, mat och sjukvård börjar fungera bättre. Han sa också att oljeproduktionen nu är igång och att oljan i första hand kommer att gå till elproduktion och till de irakiska bensinmackarna. Det råder akut bensinbrist i oljelandet Irak.
Thomas Nordegren, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".