”Museichefer har diktatorisk makt”

Regeringen avgjorde idag en strid om landets kulturskatter som anses principiellt viktig. Det är Slotts- och domkyrkomuseet i Linköping som överklagat att Historiska museet vägrat låna ut ett par föremål från trakten.
Regeringen slog idag överraskande fast att man inte har laglig rätt att pröva frågan, och landshövding Björn Eriksson som är ordförande för museet i Linköping är upprörd: – Jag blir förvirrad och ganska störd faktiskt. Det här innebär att man inte kan klaga någonstans. Museichefer bestämmer. Regeringen får inte lägga sig i, Riksantikvarieämbetet får inte lägga sig i, styrelsen får inte lägga sig i. Då oroar jag mig för en mycket mer restriktiv inställning framöver genom att det blivit ett fribrev på eget tyckande utan överklagelserätt, säger Björn Eriksson. Museet i Linköping ville låna det så kallade Motalaspännet och Linköpingsskatten till en utställning i samband med 700-års firandet av Den heliga Birgitta. Historiska museet sa nej, eftersom man ansåg föremålen allt för viktiga. Liknande diskussioner har tidigare förts med andra museer, men nu fanns en chans till ett principiellt avgörande om Historiska musset har rätt att säga nej när nu regeringen fick upp frågan på sitt bord. Men regeringen kom idag, efter flera månader av utredande, något överraskande till slutsatsen att det inte går att pröva frågan. Så länge inga formella fel har begåtts så får regeringen inte lägga sig i. Björn Eriksson anser att reglerna nu måste ses över: – För mig verkar det uppenbart att man måste tillsätta en utredning, en grupp eller något annat, som tillser att riksdagsutlåtanden och bestämmelser kring det här kan följas upp av någon. Det kan aldrig vara så att en enda man eller kvinna, hur perfekt vederbörande än är, har en diktatorisk makt över vad som lämnas ut. Det måste finnas en prövningsnivå.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".