Svenska företag i Kina opåverkade

Lungsjukdomen sars kan få konsekvenser även för de svenska företag som har verksamhet i Kina. Ericsson har till exempel 4 000 anställda och sin andra största marknad efter USA i Kina. Informationschef Pia Gideon säger dock att man ännu inte sett några konkreta verkningar av sars.
– Det är ju ifall sjukdomen blir så omfattande att den skulle påverka den allmänna ekonomiska utvecklingen i regionen som den får återverkningar också på vår verksamhet, säger hon. Men kortsiktigt är det ingenting som vi känner av. Över ett hundra svenska företag Runt 120 svenska företag har anställda i Kina och av dem finns Ericsson med 4 000 anställda och Electrolux med 5 700. SKF, som har 1 500 anställda, har utfärdat reseförbud för medarbetare i Sverige som planerat affärsresor till regionen. De företag som inte utfärdat reseförbud försöker ändå begränsa resandet. – Vi följer WHO:s rekommendationer, säger Pia Gideon på Ericsson. De går ut på att man i möjligaste mån ska undvika att resa i de berörda regionerna och bara resa när det är absolut nödvändigt. Minskat resande inom Kina Även inom Kina reser folk betydligt mindre än tidigare. Exportrådets chef i Peking, Peter Rosta, säger att affärerna inte har påverkats än, men att det minskande resandet leder till förändrade arbetssätt. Möten kan inte hållas som vanligt, utan förhandlingar och sammanträden sker via telefon eller e-post. Och Exportrådet får inte lika många besök som tidigare. – På Exportrådet har vi normalt fullt hus, säger Peter Rosta. Vi brukar ha nästan varje timme bokad med både besökare från olika provinser och städer i Kina, och från företag i Sverige. Detta har minskat rejält. Hittills inga smittade Av de anställda på svenska företag i Kina är den största delen lokalbefolkning, men även en del svenskar är stationerade där. Än så länge har inga fall av smittade upptäckts bland anställda på de företag som Ekot har talat med. Men Peter Rosta säger att om ett sjukdomsfall upptäcks på ett kontor eller en fabrik kan myndigheterna stänga hela arbetsplatsen. – Jag kan tänka mig att om detta dyker upp på en arbetsplats oavsett om den är svensk, europeisk, amerikansk eller kinesisk så isoleras det på något sätt, säger han. Förändrat beteende Än så länge har man alltså inte sett de ekonomiska konsekvenserna av lungsjukdomen. Det är framför allt andra saker som förändrats, enligt Peter Rosta. – Här på vårt kontor i Peking skakar vi till exempel inte hand med folk. Vi håller helst inga möten i våra lokaler utan håller dem någon annanstans. Vi har desinficeringsmedel stående i entrén, i köket och på toaletterna. Vi har också ansiktsmask på oss när vi rör oss ute bland människor, säger Peter Rosta.
Aina Jutterström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".