Lund firar 900 år

Från leråker till högteknologiskt centrum. Det handlar om Lund och firandet av att staden för 900 år sedan blev ärkebiskopssäte i Norden. Det var ett beslut som fattades av påven och som kom att få dramatisk och avgörande betydelse för de nordiska länderna ända in i modern tid, anser historiker Dick Harrison.
– Detta var en storpolitisk handling större än EU- eller FN-medlemskap, säger han. Detta handlade om att man var accepterad som en väl fungerande politisk enhet där det var säkert nog att kunna ha en ärkebiskop. Stor statushändelse Ärkebiskopsdöme som begrepp är svårt att översätta till dagens maktpolitiska termer, men man skulle kunna säga att det var kyrka, stat, kommun, landsting, EU och FN allt i ett. Därför var också beslutet för 900 år sedan en statushändelse av enorm vikt, som också måste synas. – Då blir resultatet att man bygger en ny stor och pampig stad, det medeltida Lund. Vi står här på Stortorget i Lund och det är ett resultat av beslutet år 1103. Vad kan man säga om Lund vid den tiden? – Har man sett en vilda västern-film, så vet man hur städerna ser ut där. Det är en gata med lite skjul på varje sida. Från att ha varit en sorts urban anomali, en förvuxen by, förvandlas detta till ett eldorado med människor som på kort tid ska bygga upp ett slags underverk som italienare och tyskar ska kunna bländas av. Extremt stor domkyrka Enligt historiker Dick Harrisson blir Lund en extrem konstruktion med en jättelik och överdimensionerad domkyrka, 19 kyrkor och två kloster på en väldigt liten yta. – Det är en enorm kyrklig overkill, jämfört med hur många som hade behövts om man ser till invånarantalet, säger han. För en besökare som såg allt detta unika för Norden måste man ha blivit bländad och undrar vad i hela världen detta var för något. Stad i sig var ett konstigt begrepp som man inte kände till. Specialistcentrum än i dag Precis som för 900 år sedan då Lund befolkades av specialister från hela Europa är dagens Lund fortfarande ett centrum för specialister på många olika områden. Men om beslutet att göra Lund till ärkebiskopssäte inte hade tagits hade det sett väldigt annorlunda ut - inte bara för Lund: – För Norden som helhet hade konsekvenserna blivit mycket stora, säger Dick Harrisson. Brist på ett ärkebiskopsdöme hade lett till konflikter i Norden, som vi nu inte fick. Det hade lett till krig som inte bröt ut och det hade framför allt lett till slitningar mellan nordiska riken och Tyskland, men som nu inte inträffade.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".