Motigt för m i EMU-kampanjen

Moderaterna har det motigt att övertala sina väljare att rösta ja till EMU. Även inom näringslivet finns en utbredd skepticism, anser Fredrik Reinfeldt, tilltänkt som näste partiledare för moderaterna.
– Ja, det känner man när man träffar folk från den finansiella sektorn, säger han. Det är lite trendigt att säga nej till EMU. Hur har det blivit så? – Det beror på att en hel del namnkunniga personer har fört fram nej-invändningar som handlar om mycket svåra frågor exempelvis om hur valuta- och penningpolitiken ska se ut när man inte har någon nationell riksbank. Dessa frågor är inte oväsentliga, men jag tror att de är svåra för folk i gemen att känna intresse och upphetsning inför. Ja-sidan har heller inte kommit fram tillräckligt tydligt med sina ekonomiska argument, säger han. Näringslivstoppar säger nej Förre chefekonomen för Nordea Nils Lundgren, finansmannen Sven Hagströmer i Hagströmer och Qviberg, näringslivstoppar som Rune Andersson från Trelleborg och P-O Eriksson från Sandvik och förre riksbankchefen Bengt Dennis är alla tydliga motståndare till EMU och för att använda Fredrik Reinfeldts ord också trendsättare för andra moderata väljare. Dessa om försvårar så klart uppdraget för moderaterna att vända opinionen. För än så länge säger svenskarna som kollektiv nej till att införa euron i Sverige. Fredrik Reinfeldt tror också att den långdragna debatten om buffertfonder bland ja-sägarna skrämt moderata väljare. – Frågan om buffertfonder, som nu lyckligtvis är avförd från dagordningen, har givit en debatt under våren som säkert kan sägas ha gynnat nej-sidan, säger Fredrik Reinfeldt. Tunga moderater har inte bestämt sig Samtidigt har två tunga moderater i partistyrelsen ännu inte bestämt sig hur de ska rösta. Förra ungdomsförbundsordföranden Tove Lifvendahl är fortfarande tveksam, och det är också kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm, Hans Wallmark. Men Hans Wallmark tror inte att tvivlarna är en svaghet. Han tror istället att de är en tillgång för partiet. – Det som är styrkan är ju när tvivlarna säger att de har bestämt sig. Då kan det rent av vara en styrka för moderaterna att kunna visa att det finns tveksamma som har tagit ställning, eventuellt också för ett ja, säger Han Wallmark. – Om då Fredrik Reinfeldt träffar dessa företrädare för näringslivet som tycker att det är poppigt att säga nej, kan det ju vara en styrka att ha en person som förstår hur de resonerar, men kommit fram till en annan ståndpunkt, säger han.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".