WTO hoppas på ett slut på banankriget

I skuggan av de problem som Världshandels-organisationen, WTO, brottas med under den så kallade Doha-rundan som just nu pågår i Genève, har i alla fall ett positivt steg tagits, åtminstone i de latinamerikanska bananproducenternas ögon.

Det så kallade banankriget har, åtminstone för Latinamerika varit ett av de största hindren för att förhandlingarna om ett handelsavtal mellan WTO:s 153 medlemsländer ska kunna avancera.

De latinamerikanska bananproducenterna, Ecuador, Colombia, Brasilien och Centralamerika, står för 60 procent av EU:s bananimport. 20 procent kommer från de 79 så kallade ACP-länderna, Afrika, Karibien och Stillhavsländerna många gamla europeiska kolonier. 

Men medan ACP-ländernas bananer inte beskattas med någon tull så har bananer från Latinamerika hittills beskattats med 176 euros för varje ton. 

Det är där orsaken till det så kallade banankriget finns. Men det ska nu ändras, det tror, och hoppas man i alla fall här i Latinamerika. Enligt ministrar i flera av de länder det gäller, så har EU äntligen gått med på ett avtal som innebär att tullen på latinamerikanska bananer successivt ska minskas så att den år 2016 bara ska uppgå till 114 euros per ton. 

Latinamerikansk press beskriver avtalet som en stor, närmast avgörande framgång. Samtidigt har dock EU:s representanter hållit misstänkt tyst. 

APC-länderna, däremot, har protesterat högljutt och kräver kompensationer för att acceptera det hela. Och eftersom WTO-förhandlingarna överlag tycks ha komplicerats de senaste timmarna så är det kanske för tidigt för de latinamerikanska bananodlarna att fira någon seger. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista