FN förlänger olja-mot-matprogrammet för Irak

FN:s säkerhetsråd röstade på torsdagskvällen för att förlänga hjälpprogrammet olja-mot-mat. Men svåra frågor återstår att lösa, rapporterar SR:s korrespondent i New York.
Säkerhetsrådet gav sig självt lite andrum genom beslutet att förlänga den tillfälliga lösningen för hjälpen i ytterligare tre veckor, fram till 3 juni. Olja-mot-matprogrammet där Irak har tillåtits att under FN:s övervakning använda oljeintäkter för att köpa förnödenheter infördes i mitten av 1990-talet. Stoppades av kriget När kriget bröt ut stoppades det, men för att få igång den nödvändiga hjälpen igen så enades säkerhetsrådet om en tillfällig lösning som nu alltså förlängs. Den utsträckta tidsperioden behövs för att få in ytterligare matsändningar värda 130 miljoner dollar till Irak, säger den ansvarige inom FN. Enligt världsorganisationen är 60 procent av den irakiska befolkningen beroende av programmet. FN ger sig själv en tidsfrist Men det handlar inte bara om den praktiska hjälpen för irakierna. Den förlängda tidsperioden ger också säkerhetsrådets medlemmar mer tid att försöka lösa den minst sagt svåra huvudfrågan om vad som ska hända med sanktionerna mot Irak där olja-mot-mat är en del. USA vill lyfta sanktionerna helt och hållet så snabbt som möjligt, andra länder i rådet vill att de ska tas bort stegvis, och att FN ska få en avgörande roll i arbetet. Vill ge Annan ansvaret Vissa vill till och med att generalsekreterare Kofi Annan ska få huvudansvaret för de irakiska oljeintäkterna under en längre period, något som USA knappast går med på. Frist för förhandlarna att hitta en lösning ges nu alltså till den 3 juni.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".