Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdprogram lockar inte elever

Intresset bland ungdomar för att jobba inom vård och omsorg har minskat. Antalet elever som går på gymnasieskolans båda program omvårdnad och barn och fritid har minskat kraftigt de senaste åtta åren, visar ny statistik från Skolverket.
På Sjöängskolan i Älvsjö i Stockholm går ungefär 750 elever, 400 av dem på högstadiet. Bara en liten del av dem kan tänka sig en framtid inom vård och omsorg som undersköterska eller barnskötare, berättar Sjöängsskolans studie- och yrkesvägledare Helena Selin. – Det märker jag genom ansökningarna tyll gymnasiet, men också genom frågor och visat intresse. Det är inte så stort, säger hon. Hur många är det som brukar söka till programmen barn och fritid och omvårdnad? – Det är lite skiftande från år till år, men sedan 1996 fram till nu har det varit en eller två per år när det gäller omvårdnadsprogrammet. För barn och fritidsprogrammet har det varit något högre, tre eller fyra sökande per år. I oktober förra året gick knappt 3 600 elever i första klass på gymnasieskolans omvårdnadsprogram, visar dagsfärska siffror från Skolverket. Det är visserligen en liten ökning jämfört med förra läsåret, men en minskning med 28 procent jämfört med 1994. Färre händer på sikt Också barn och fritidsprogrammet minskar i popularitet. Nästan 4 700 elever gick i programmets första årskurs i oktober. Också det en liten ökning sett till året innan men jämfört med hösten 1994 en minskning med 42 procent. På sikt blir det alltså färre händer i vården, säger Anna Barklund, som är utbildningsråd på Skolverket. – Det betyder att det är färre ungdomar som utbildar sig till dessa yrken, säger hon. Det viktiga för kommunerna nu är att skapa attraktiva utbildningar och arbetsplatser och se över arbetsvillkoren för dem som ska jobba inom dessa verksamheter. Flera hundra tusen personer behövs Samtidigt räknar fackförbundet Kommunal med att 220 000 personer behöver rekryteras till jobb i kommunernas vård och omsorg till år 2010. En av dem kanske är Maha el Hadri som går i nian på Sjöängsskolan. Hon har sökt till omvårdnadsprogrammet i höst. – Det har jag gjort för att jag gillar att hjälpa människor, säger hon. Skrämmer dig inte pratet om att det är dålig arbetsmiljö och låga löner inom omvårdnadsyrkena? – Nej, bara jag trivs med jobbet och mina arbetskamrater. Det är det enda som betyder något, säger hon. Många unga ratar omvården Men Maha el Hadri är alltså ganska ensam om gymnasievalet på sin skola. Andra drar sig för vård- och omsorgsprogrammen, säger studie- och yrkesvägledaren Helena Selin. – Ja, ungdomar tar ju in vad som händer runt omkring i samhället och de tar in det rejält, säger hon. De är inte dumma, de följer debatten om vad som händer inom vården och på våra förskolor. Och det senaste nu, Kommunals strejk.
Claes Henricsson
Faktainsamling Sandra Foresti
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".